tiistai 30. kesäkuuta 2015

24. Omat laitteet oppimisessa (BYOD)

OSAAMISTAVOITTEET
- Ymmärtää henkilökohtaisen ja lainalaitteen eron oppimis- ja toimintaympäristöjen näkökulmasta
- Hahmottaa mitä asioita on otettava huomioon opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa sekalaiteympäristössä
- Tiedostaa toimintamallin haasteet ja vahvuudet

TEEMAT
- eri käyttöjärjestelmien eroavuuden ja yhtäläisyydet
- toisiaan vastaavat appsit eri laitteille
- tvt-infrastruktuuri ja BYOD
- pedagogiset menetelmät tilanteessa, jossa on monia erilaisia laitteita ja jossa kaikilla ei niitä välttämättä ole

OSAAMISEN OSOITTAMINEN
Liitä osaamismerkkihakemukseen linkki verkkoon tallentamaasi suunnitelmaan tai toteutukseen, jossa otetaan huomioon omien laitteiden käyttö oppimisessa. Linkin tulee olla luettavissa mobiiliselaimella.


Ammattiopisto Tavastiassa on liki Suomen paras langaton lähiverkko. Silti se ei ihan joka paikassa kuulu, mutta opiskelijat tietävät kohdat, jonne pitää mennä kuuluvuuden parantamiseksi. Tällä hetkellä isolla osalla opiskelijoista on myös rajaton dataliittymä, mutta asia tulee tulevina vuosina hankaloitumaan, kun operaattoreiden hinnoittelu muuttunee vähemmän höveliksi.

Tuemme Office 365:n lisäksi
* Blogger-blogin käyttöä. Sille löytyy valtaosasta opiskelijoiden omia laitteita oma sovellus. Tietokoneita on saatavilla kaikilla osastoilla niille, jotka eivät mobiilisti pysty päivittämään blogiaan.
* whatsappia, joka löytyy lähes aina (jos joku ei halua/voi  liittyä, ryhmä sopii, miten hänestä pidetään huolta).
* Facebook, joka löytynee kaikille

Opettajatiimien wikien osalta varmistamme aina, että niitä pystyy lukemaan mobiililaitteella (mikäli tehtävä on sellainen, jossa välttämättä ei tarvitse "oikeaa" tietokonetta).

Ennen työssäoppimisjaksoa varmistamme Skype-yhteyden toimivuuden (sovellus ladattu mobiililaitteelle, opettajan yhteystieto tallennettuna). Tätä ei kannata tehdä liian aikaisin, jotta laitekanta ei ehdi päivittyä välissä.

Tavastiasta on mahdollista saada lainalaite, jos omaa ei ole. Tämä prosessi vaatisi vielä hieman virtaviivaistamista ja terävämpää tiedottamista. Viime vuonna tarjosimme hyväksymiskirjeen mukana yhden osaston kaikille aloille  180 euron arvoista Lumiaa 100 eurolla, mutta kukaan ei tietääkseni tarttunut tilaisuuteen.

Ensi syksynä käynnistyy vapaasti valittava Some-tutor (2-5 osp), jossa varmistellaan osaamista, opetellaan ohjaamistaitoja ja kerätään suorituksia toisia opiskelijoita ja opettajia neuvomalla (dokumentointi blogiin, apua muilta tutoreilta keskusteluryhmässä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti