sunnuntai 29. marraskuuta 2015

46. ECVET

OSAAMISTAVOITTEET
- Opiskelija tuntee ECVET- ja TUTKE-uudistukset.
- Tietää uudistusten vaikutukset opetussuunnitelmaan ja opiskelijan arviointiin.
- Opiskelija ymmärtää ennakoinnin merkityksen.
- Osaa hyödyntää ennakointia opettajan työn suunnittelussa ja koulutuksen kehittämisen välineenä.
- Opiskelija perehtyy opettajan tehtävä- ja tulostoimenkuvaan.

TEEMAT
- ECVET- ja TUTKE-uudistukset: uudistusten vaikutukset opetussuunnitelmaan ja opiskelijan arviointiin (osaamisen tunnistaminen, tunnustaminen, dokumentointi sekä oppimisen ja osaamisen arviointi).
- Osaamisperusteisuutta vahvistamaan - mikä muuttuu ECVET- ja TUTKE-uudistuksen myötä?
- Opettajan osaamisen ennakointi.
- Opettajan työn suunnittelu ja koulutuksen kehittäminen ennakoinnin pohjalta.
- Opettajan tehtävä- ja tulostoimenkuva.

OSAAMISEN OSOITTAMINEN
Tee verkkosession/tallenteen ja materiaalien perusteella seuraava tehtävä:

Opettajan työn suunnittelu - millainen on tulevaisuus 2016?

Materiaali: Opettajan tehtävä- ja tulostoimenkuva
http://www10.edu.fi/ammattipeda/?sivu=opettajan_tyon_suunnittelu2

Tehtävän palautus (esim. video, tekstidokumentti, sarjakuva) osaamismerkkihakemuksen liitetiedostona

Mikä muuttuu?
* Osaaminen ratkaisee, ei koululla lusittu aika. Myös koulun ulkopuolella opittu osaaminen voidaan tunnistaa, jolloin opiskelija ei osallistu opiskeluun vaan menee ko. asian osalta suoraan ammattiosaamisen näyttöön
* Jokainen opiskelija etenee yksilöllistä polkua omassa aikataulussaan - Pintakillassa on hyviä toteutuksia siitä, että työskennellään eri osaamisen hankkimisen parissa mutta silti tiimeissä.
* Ohjaamiseen käytetty aika lisääntyy ja tulee näkyväksi
* Oppimisen arviointi muuttuu sanallisksi - vaatii myös aikaa ja osaamisen päivittämistä.

Oppiminen Online -aineistojen lisäksi käytän opettajan työn suunnittelun pohjana Opettaja-lehdessä 26/2015 ollutta juttua opettajien palkkauksen uudistamiskaavailuista, jotka tukevat meneillään olevaa muutosta.


Itselläni E-liitteisenä on oikeastaan jo näistä käytännöistä molemmat.


Hanketyöntekijänä kuvan alempi työajanseuranta on jo hyvin tuttu. Ylemmän osan mukaan ammatillisessa koulutuksessa työaika jaetaan opetukseen ja ohjaukseen, suunnitteluaikaan ja muuhun työhön. Ammattiopisto Tavastiassa on jo tämän lukuvuoden alusta allokoitu 17 h/ opetusta ja 2 h ohjausta / osaamispiste myös C-liitteessä oleville opettajille. Tutke 2:n mukaista ohjaustyötä on tällä haluttu korostaa.


Koska tarkoitus on myös nopeuttaa valmistumista ja hankkia osaamista työssäoppien eli suorittaa kokonaisia tutkinnon osia työpaikalla, myös kesäajan työssäoppimisen ohjaus pitää pystyä järjestämään. Omista kollegoista monet ovat tehneet parin viikon mittaisia ohjausjaksoja jo menneinä kesinä.

Yksilöllisten polkujen toteutuminen on hyvällä alulla, mutta vaatii vielä perehdytystä ja toimenpiteitä. Itse näen tietoteknologian avulla tehtävät käytännön työhön linkittyvät työn perustana olevaan tiedon hallintaan liittyvät tehtäväkokonaisuudet avainasemassa yksilöllisten polkujen suorittamiseen. Toivottaisin myös enemmän kuin tervetulleeksi drag and drop -järjestelmän, joka mahdollistaisi reaaliaikaisen seurannan siitä, mitä osaamista on jo hankittu ja mikä on vielä kesken. Tämänhetkinen opiskelijahallintajärjestelmämme on hyvin kankea ja vanhanaikainen.

Toivon, että rahoituksen kutistumisen myötä myös opettajien työelämäjaksoille on edelleen mahdolisuuksia opetuksen ajantasaisuuden varmistamiseksi.

ECVET (European Credit System for Vocational Education and Training) on liikkuvuutta edistävä järjestelmä. Sitä käytetään niin valmistuneiden ammattitaidon vertailuun kuin esim KV-työssäoppimisen yhdenmukaistamisessa. Siitä totean, että on hyvä olla tällainen opintosuoritussiirtojärjestelmä Samoin pidän siitä, että Tutke 2 -uudistus helpottaa suomalaisten tutkinnon osien siirtoa. En kuitenkaan pidä järkevänä, että kaikki opettajat perehtyvät asiaan käytännön tasolla - toimenkuvat ovat laajoja ja vaativia jo muutenkin. Organisaatioissa KV-asiantuntijat perehdyttävät ja auttavat aina tarvittaessa alkuun ECVETin kanssa.

Tänä vuonna luvattu OPH:n julkaisu on ilmestynyt viime torstaina: http://oph.fi/download/171613_ECVETin_toimeenpano_ammatillisessa_koulutuksessa.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti